Kurczak z dynią
super szybko zrobiona potrawka
dla mnie z serii
Nie mam czasu gotować
albo z serii
oszczędzamy kalorię
Co potrzebujemy
500-600 g dyni hokkaido
500 g filetów z piersi kurczaka ( bez skóry)
1 ząbek czosnku
1-2 cebule ( około 100 g)
20 g masełka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego ( chętnie wykonanego w TM)
1 łyżka octu balsamicznego
30 g wody
150 g śmietany, 30 %
do mięsa
sos sojowy, sól i pieprz, olej
wykonanie przy pomocy thermomixa
i potrzebna będzie patelnia
najpierw mięso kroimi wzdłuż ( jeżeli duże albo grube kawałki) , przekładamy do miski i zalewamy sosem sojowym, solimy i pieprzymy
teraz
do naczynia miksującego wrzucamy obrany
czosnek i cebule
dynie myjemy ( nie obieramy) i kroimi na kawałki około 5 cm duże
dodajemy do cebuli i czosnku
rozdrabniamy wszystko razem przez 9 sekund/ obroty 4
dodajemy masło i gotujemy przez
6 minut/ 120 stopni/ obroty wsteczne 1
w tym czasie rozgrzewamy olej na patelni
a następnie smażymy filety z kurczaka ze wszystkich stron
Do naczynia miksującego dodajemy bulion, sól, pieprz, basamiczny ocet, wodę i śmietanę
i gotujemy jeszcze przez 3 minuty/ 100 stopni/ obroty wsteczne 1
dynie przekładamy na talerze i podajemy z pokrojonym na kawałki kurczakiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz