Witajcie kochani
dzisiaj mam dla was danie nikskokaloryczne
sałatka z kalafiorem i ciecierzycą
co potrzeba
3-4 łodyżki natki pietruszki
140 g ciecierzycy z puszki, odsączonej z zalewy
1 łyżeczka żółtej pasty curry
30 g oleju z oliwek
300 g kalafiora
1 czerwona papryka
pół żółtej papryki
20 g tahin
20 g soku z cytryny
1 łyżeczka syropu z agawy
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki soli
1-2 łyżki rodzynek
100-200 g sałatki ( ja wzięłam sałatę rzymską i lodową) ale można też inną
wykonanie przy pomocy thermomix
Najpierw odlewamy ciecierzyce, płuczemy zimną wodą i przekładamy do miski
Następnie do naczynia miksującego dajemy pietruszkę i rozdrabniamy
przez 2 sekundy / obroty 8
przekładamy do ciecierzycy
Do naczynia miksującego wlewamy 20g oleju z oliwki i paste curry
i podgrzewamy przez 3 minuty / 100 stopni/ obroty 1
w tym czasie kroimi kalafior na małe kawałki
Po trzech minutach dodajemy kalofior do naczynia miksującego
i gotujemy 13 minut/ 100 stopni / obroty wsteczne 1
w tym czasie kroimi paprykę na małe kawałki
i dodajemy do ciecierzycy
do naczynia miksującego dodajemy teraz tahin, 10 g oleju z oliwek, syrop z agawy, kurkume i sól
i gotujemy jeszcze raz wszystko przez 1 minute/ 100 stopni / obroty wsteczne 1
w tym czasie kroimi zieloną sałatę
Na końcu dodajemy ciepły kalafior i sałatę do ciecierzycy
i mieszamy wszystko,
posypujemy rodzynkami
i serwujemy
inne propozycje na sałatki
trzy-rodzaje-suroweczek
couscous-sałatka
sałatka z awokado i ogórka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz