szparagi szparagi
dzisiaj były zielone na talerzu
Zielone sparagi z warzywami i ryżem
w sosie pieczarkowym
w sosie pieczarkowym
co potrzeba
200 g zielone szparagi w kawałkach
200 g kalarfior w kawałkach
200 g mrożonego groszku
200 g kalarepy w kawałkach
200 g ryżu
200 g fasolki
1000 g wody
2 łyżeczki bulionu warzywnego
do sosu
60 g masła
80 g mąki
250 g mleka
200 g śmietany
pół łyżeczki soku z cytryny
200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
trochę gałki muszkatołowej
jeżeli mamy członka rodziny, co bez mięsa ani rusz rusz to
w tym czasie jak się robią warzywa robimy np. klopsy z mięsa mielonego na patelni
wykonanie przy pomocy thermomixa
TM 5 albo TM 6
najpierw wlewamy wodę i bulion wyrzywny do naczynia miksującego,
zawieszamy koszyczek, odważamy 200 g ryżu.
zielone szparagi z reguły nie trzeba obierać, tylko pokroić.
Można też zamiast zielonej fasolki wziąść podwójną porcje zielonych szparag
( tak robię wiosną, a zimą odwrotnie, zamiast szparag jest dużo fasolki )
wszystkie warzywa, czyli
szparagi, kalafior, groszek, kalarepa, fasolka
rozkładamy na varomie
zamykamy i gotujemy przez
25 min/ Varoma/ obroty 4
Po tym czasie odstawiamy varome, wyciągamy koszyczek z ryżem , trzymamy żeby nie ostygło, przelewamy wodę do innego naczynia
i przystępujemy szybko do robienia sosu
dajemy masło do naczynia miksującego i rozpuszczamy przez
1,30 min / 100 stopni / obroty 1
teraz dodajemy mąkę
1 min / 100 stopni / obroty 3
następnie dodajemy 250 g wody która nam została z gotowania warzyw,
mleko, śmietanę, sok z cytryny, pokrojone w plasterki pieczarki, sól i pieprz, trochę gałki muszkatołowej
gotujemy wszystko przez
7 min / 100stopni / obroty wsteczne 1
sprawdzamy czy nie trzeba dosolić albo dopieprzyć ;)
i serwujemy
ryż i warzywa polewamy sosikiem
a może macie ochotę na inne szparagi
szparagi-ziemniaki-i-sos-holenderski
zupa-kremowa-ze-szparagów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz