świeta wielkanocne się zbliżają
co za smakołyki planujecie?
ja już na rozgrzewkę zrobiłam chałkę
i do tego nowy dżemik
musiałam wypróbować czy dobre
no i dobre :)
najpierw przepis na naszą ulubioną chałkę
50 g masła w temperaturze pokojowej w kawałkach
plus trochę do wysmarowania miski
plus trochę do wysmarowania miski
300 g mleka
20 g świeżych drożdży
20-60 g cukru ( ile kto lubi)
550 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki soli
1 żółtko ( lekko ubite do posmarowania chałki)
płatki migdałów albo perłowy cukier
przygotowanie w thermomixie
Przygotuj i lekko nasmaruj masłem miskę, będzie później potrzebna
Do naczynia miksującego należy dodać mleko, masło, rozdrobnione drożdże i cukier
i podgrzewać przez 3 minuty / 37 stopni / obroty 2
Dodaj mąkę i sól i ugniataj przez 3 min / obroty - "ugniataj"
teraz przełóż do przygotowanej miski i przykryj wilgotną ściereczką kuchenną
i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu,
teraz przełóż do przygotowanej miski i przykryj wilgotną ściereczką kuchenną
i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu,
około 1 godziny.
przyznam się bez bicia, że bardzo często ten proces omijam, poprostu bez tej godzinnej przerwy w misce przystępuje do dalszego punktu. Z reguły nie mamy czasu żeby tak długo czekać i do tej pory za każdym razem chałka wyszła
przyznam się bez bicia, że bardzo często ten proces omijam, poprostu bez tej godzinnej przerwy w misce przystępuje do dalszego punktu. Z reguły nie mamy czasu żeby tak długo czekać i do tej pory za każdym razem chałka wyszła
Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia,
podziel ciasto na trzy części , około 40-45 cm długie
podziel ciasto na trzy części , około 40-45 cm długie
i spleć z nich warkocz
w ten sposób
Sklej 3 pasy razem na jednym końcu, tak żeby się trzymały i spleć je w warkocz, a na końcu sklej ponownie
Przykryj warkocz wilgotnym ręcznikiem kuchennym
i pozostaw na około pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
Posmaruj warkocz żółtkiem i posyp je migdałami albo perłowym cukrem
i piecz przez około 30 minut / 180 stopni.
żeby sprawdzić czy chałka się upiekła, popukaj i jak będzie się pusto słyszało,
jest gotowa
proszę poczekać z krojeniem na kawałki, aż przestygnie
smakuje z masełkim i dżemem
np polecam
malinowy dżem z awokado
700 g malin, świeżych albo mrożonych ( mrożone prosze rozmrozić )
2 awokado ok. 270 g ( obrane w kawałkach)
500 g cukru żelującego 2:1
50 g soku z cytryn
wykonanie w thermomixie
maliny i awokado wrzucamy do naczynia miksującego
i rozdrabniamy przez 10 sekund obroty 10
zsuwamy wszystko na dół
dodajemy cukier i sok z cytryn
mieszamy wszystko przez 15 sekund / oborty 4
a następnie gotujemy przez
19 minut / 100 stopni / obroty 2-3
w tym czasie należy przygotować słoiki
i przelać dżem do sloików
i natychmiast zakręcić i odstawić do przesygnięcia
a jakie jeszcze inne dżemiki na chałke smakują?
np
zajaczkowe-sniadanie-dzem
wielkanoc-malinowe-masło-i-lemon-curd
krem-czekoladowy-nasza-nutelka
np
zajaczkowe-sniadanie-dzem
wielkanoc-malinowe-masło-i-lemon-curd
krem-czekoladowy-nasza-nutelka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz