zupka kremowa batatowo-marchewkowa
witajcie kochani
witajcie kochani
w związku,
że dzisiaj trochę przesadziliśmy z ilością kalorii
na kolację była tylko zupka
zupka kremowa batatowo-marchewkowa
2 cm imbiru świeżego z plastekach
60 g pora, biała część pokrojona w 2-3 cm plastrach
1 czerwona cebulka
20 g masła albo oleju kokosowego
300 g batatów, obranych i pokrojonych w kawałki
300 g marchewki, obranej i pokrojonej z kawałki
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka bulionu warzywnego
600 g wody
pół łyżeczki soli
trochę pieprzu i chilli
sok z połowy pomarańczy
przygotowanie przy pomocy thermomixa
wrzucamy imbir do naczynia miksującego
i rozdrabniamy przez 5 sekund / obroty 6
zsuwamy wszystko na dół
dodajemy pora i cebule i rozdrabniamy wszystko
przez 5 sekund / obroty 5
znowu zsuwamy wszystko na dół
dodajemy masło albo olej kokosowy
i szklimy przez 3 minuty / 120 stopni / obroty 1
teraz dodajemy bataty i marchwkę i rozdrabniamy przez 8 sekund / obroty 5
dodajemy wodę, bulion, sól, pieprz, cynamon
i gotujemy przez 15 minut / 100 stopni / obroty 1
teraz dodajemz sok z połowy pomarańczy i miksujemy zupkę
przez 40 sekund / obroty zaczynamy od 5 kończymy na 9
rozlewamy do talerzy i posypujemy suchą chili
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz