Witajcie kochani
Czas na sobotnią kawę u Reginy
czas trochę poplotkować
o mały włos bym
zapomiała, że dzisiaj sobota
przygotowania na wigilie i święta
w trakcie
ale chwilę usiądę
i poplotkuje z wami
o mały włos bym
zapomiała, że dzisiaj sobota
przygotowania na wigilie i święta
w trakcie
ale chwilę usiądę
i poplotkuje z wami
ciąg dalszy
Kawkę czy herbatkę ?
co u was ciekawego?
jakie macie plany na przyszły tydzień?
jak spędzacie święta?
i w ogóle wszędzie
jest kolorowo i świątecznie
martwie się trochę
bo punktualnie
z urlopem przedświątecznym
rozłożyło mnie przeziębienie
może za długo czekałam
z moja miksturą
moja anty grypina juz gotowa,
mam nadzieje że mi pomoże
stanąć szybko na nogi
co u was ciekawego?
jakie macie plany na przyszły tydzień?
jak spędzacie święta?
u nas do kawusia
i moje własnoręcznie
zrobione pralinki
pyszne
przepis wstawiłam tutaj
https://www.regina-miksuje.pl/2018/12/pralinki-z-amaretto.html
zwierzaczki pozowyły już
do świątecznych zdjęć
jest kolorowo i świątecznie
martwie się trochę
bo punktualnie
z urlopem przedświątecznym
rozłożyło mnie przeziębienie
może za długo czekałam
z moja miksturą
moja anty grypina juz gotowa,
mam nadzieje że mi pomoże
stanąć szybko na nogi
tutaj znajdziecie przepis
na to cudo
https://www.regina-miksuje.pl/2018/02/anty-grypina.html
prezenty już popakowane
choinka ubrana
tak że wszystko według planu
mimo przeziębienia
i mam jeszcze przepisik dla was
może jeszcze się komuś
przyda
zrobiłam siuśki jednorożca, marcepanowy
i ajerkoniak z pomarańczą
przepisik dla was
na
ajerkoniak z pomarańczą
co potrzeba
200 g cukru
1 ekologiczną pomarańcz
(potrzebujemy skórki i sok)
1/2 laski wanilii
250 g śmietany ( płynnej - 30 % )
250 g wódki
8 żółtek
wykonanie przy pomocy thermomixa
pomarańcz obieramy cieniuko ( bez białej skórki ,ona jest gorzka)
do naczynia miksuącego wrzucamy cukier, skórki pomarańczy i pół laski wanilii
rozdrabniamy przez 20 sekund/ obroty 10
jeżeli potrzeba, zsuwamy wszystko na dół i powtarzamy rozdrabnianie
teraz dodajemy 100 g soku z pomarańczy, śmietanę, wódkę i żółtka
i gotujemy 9 minut / 70 stopni/ obroty 4
przelewamy na jednej dużej albo dwóch mniejszych butelek
np. dwie po pół litra
zamykamy i czekamy aż ostygnie
przechowywać należy w lodówce
w lodówce można do 3 miesięcy przechowywać
życze wam przyjmnego
i mało stresowego
weekendu
buziaczki
Regina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz