2 lis 2018

Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków


Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków


co robicie na obiad
jak w domu nic nie ma ciekawego?
my ogórkową :)

ponieważ słoik z kiszonymi ogórkami
mam zawsze w domu
zimniaki są z reguły też
marchewkę musimy mieć zawsze ( króliki i koń potrzebują codziennie )
no a jakaś kiełbaska też się zawsze znajdzie
i juz jest zupa






a więc dokładnie co potrzeba

2 cebule
1-2 ząbki czosnku
20 g masełka
250 g ogórków kiszonych
200 g marchewki
350-400 g zimniaków
800 g wody
1 łyżka bulionu warzywnego
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka soli
100 g śmietany kwaśnej - 18 %
koperek swieży albo mrożony

paróweczki albo inne kiełbaski

Wykonanie w thermomixie

ogórki kiszone kroimi na pół, albo jak duże to na 3 części i wrzucamy do naczynia miksującego
rozdrabniamy 5 sekund / obroty 4
jeżeli wydają nam sie kawałeczki za duże można sekunde przedłużyć
przekładamy do osobnej miseczki - będą później potrzebne

obieramy i kroimi na pół cebule,czosnek obieramy, 
wrzucamy cebule i czosnek do naczynia miksującego
rozdrabniamy przez 3 sekundy / obroty 5 
i zsuwamy wszystko na dół 
dodajemy masełko 
i szklimy przez 3 minuty / 120 stopni / obroty 1

Teraz dodajemy marchewkę pokrojoną na duże kawałki 
i rozdrabniamy przez 3 sekundy / obroty 5
Dolewamy wody, dodajemy bulion warzywny, pieprz i sól 
i oczywiście ziemniaki pokrojone w małe kawałki 
( ale nie za małe, żeby nam się nie rozgotowyły, ale zniknęły w zupie )
Gotujemy przez 15 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1

po 15 minutach dodajemy rozdrobnione prędzęj ogórki i śmietanę 
i gotujemy wszystko razem jeszcze 
przez 10 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1

przed końcem gotowania dodajemy  pokrojone w plasterki kiełbaski, żeby się też rozgrzały

Smakujemy czego jeszcze brakuje, może soli albo pieprzu
oczywiście kto lubi dodaje koperek 
i serwujemy na gorąco



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY