Witajcie kochani
Czas na sobotnią kawę u Reginy
Kawkę czy herbatkę ?
co u was ciekawego?
jakie macie plany na przyszły tydzień?
u nas dzisiaj wszystko do picia
kawusia na dworzu dla relaksu
oraz herbatka
przy pracy w ogrodzie,
jak każdej jesienni
bardzo dużo pracy czeka w ogrodzie
co u was ciekawego?
jakie macie plany na przyszły tydzień?
u nas dzisiaj wszystko do picia
kawusia na dworzu dla relaksu
oraz herbatka
przy pracy w ogrodzie,
jak każdej jesienni
bardzo dużo pracy czeka w ogrodzie
ale dzisiaj nie będę
was pracą ogrodową męczyć
mam parę jesiennych dekoracji dla was
oczywiście przy herbatce
a co nam złoty październik przyniósł ?
wichury i złote kolory i fioletowe niebo
a liście opadają, z dnia na dzień coraz mniej na drzwach
w sumie bez planowania
ale
zrobiłam dla was parę zdjęć,
bo musieliśmy zaopatrzyć się
w dynie na halloween
a zaraz niedaleko nas
jest rolnik
który ma wszystkie rodzaje dyń
do koloru i wyboru
duże i małe
a dla leniwych nawet już
na halloween pomalowane
Ale się rozpisałam
a wy napewno czekacie na przepis,
dzisiaj mam dla was ,
wydaje mi się,
najprostszą zupkę z dyni
szybko zrobiona i przepyszna
dla dzieci może za ostra
( wtedy trochę oszczędniej z przyprawami )
co potrzeba
2 cm imbiru
1-2 cebulki
1-2 ząbki czosnku
10 g masła
100 g ziemniaków
400 g dyni, często biorę hokkaido
po pół łyżeczki papryki, curry i pieprzu
400 g wody
1-2 łyżeczki bulionu warzywnego / tzn rosołku, kto nie ma może dać w kostkach
100 g mleka albo soku pomarańczowego ( zupka będzie miała inny smak)
100 g śmietany lub mleka
1 łyżeczka soli
troszeczkę gałki muszkatołowej
trochę suszonej chili do posypania na talerzu
wykonanie przy pomocy thermomixa
imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki
cebulę i czosnek obrać i przekroić na pół
włóżyć wszystkie trzy składniki do garnka miksującego
i posiekaj 3 sekundy / obroty 5,
dodać masło
i 3 minuty / 120 stopni / obroty 2 przyszlić
teraz obrać dynie, ja biorę często hokkaido, bo nie musze obierać, tylko wyczyścić ze środka, ale tu bierzecie poprostu dynię jaką macie akurat w domu
ziemniaki obrać
dynie i ziemniaki podroić na średnie kawałki i dodać do cebulki itd.,
rozdrobnic przez 5 sekund / obroty 5
dodac wodę, mleko albo sok pomarańczowy, rosołek, papryke w proszku, curry i pieprz
i gotować przez 15 minut / 100 stopni / obroty 1
następnie dodać śmietanę albo mleko, posolić i dodać trochę gałki muszkatołowej
i przez 40 sekund / obroty zacząć od 5 i powoli do 9 miksować
posmakować, jak jeszcze czegoś brakuje dodać i jeszcze krótko miksować
serwujemy zaraz na gorąco
i jak kto lubi
jak widać u nas każdy inaczej
z gęstą śmietanką, albo pestkami z dyni, albo olejem z nasion dyni
a na górę trochę suszonej chili
A teraz nogi do góry
i smacznego
i dla przypomnienia
dzisiaj będziemy spać
godzinę dłużej
czyli można sobie spokojnie
przy kominku posiedzieć
życzę wam
udanego weekendu
buziaczki
Regina
Jest wspaniała w smaku. Nasza ulubiona !
OdpowiedzUsuńGosia