witajcie kochani
co mam dzisiaj za przepis dla was
jesienny gulasz z soczewicy,
dynii i piersi kurczaczka
Wykonanie
co potrzeba
1 ząbek czosnku
imbir - około 2 cm w cienkich plasterkach
1 cebula, przekrojona w pół
20 g oleju
700 g wody
2 łyżeczki bulionu warzywnego
300 g dyni hokkaido w kawałkach wielkości około 2 x 2 cm
200 g marchwi w plasterkach
20 g soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczki curry
1/4 łyżczki zmielonego kminku
200 g czerwonej soczewicy
300 g fileta z piersi kurczaka w kawałkach wielkości jak dynia
wykonanie przy pomocy thermomixa
1. Włóż czosnek i imbir do naczynia miksującego i posiekaj na 3 sekund / obroty 8,
2. zsuń na dół
3. Dodaj cebulę, posiekaj 3 sekund / obroty 5 i zsuń na dół
4. Dodaj olej i przyszklij cebulkę z czosnkiem przez 3 minuty / 120 stopni / obroty 1
5. Dodaj wodę, bulion warzywny, dynie, marchew, sok z cytryny, sól, curry i kminek
i gotuj przez 10 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 0,5
6. Dodaj soczewicę i pierś z kurczaka, gotuj przez 15 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 0,5
serwuj odrazu na ciepło z łyżeczką śmietanki albo jogurtu naturalnego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz