Dzisiaj mam dla was trzy przepisy
paste marchewkową
paste czosnkowo-pietruszkową
Pasta z marchewki
Co potrzeba
1 małą cebulkę
1 łyżke masła
200 g marchewki w kawałkach
120 g masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki pieprzu
80 g przecieru pomidorowego
Wykonanie przy pomocy thermomixa
Cebulkę obieramy, kroimy na pół i wrzucamy do naczynia miksującego
Rozdrabniamy przez 3 sekundy / obroty 5
Cebulkę zsuwamy na dół
Dodajemy łyżkę masła i szklimy
2 minuty / 100 stopni / obroty 2
Teraz dodajemy marchewkę i rozdrabniamy przez 3 sekundy / obroty 5
Następnie dodajemy masło, wszystkie przyprawy i przecier pomidorowy
Gotujemy 10 minut / 90 stopni / obroty 2-3
Na końcu miksujemy na pastę przez 15 sekund / obroty 5
Przestudzić
Francuska begietka
600 g mąki
1/2 kostki ( 20 g ) świeżych drożdży
1 1/2 łyżeczki soli
350 g zimnej wody
Wrzucamy wszystko do naczynia miksującego
Ugniatamy 3 minuty
Przekładamy do miski i odstawiamy do lodówki na około 12 godzin
Czyli robimy ciasto wieczorem jak chcemy rano upiec, albo robimy rano ciasto jak ma być na kolacje pieczone
Następnie przekładamy ciasto na posypaną mąką deskę , uwaga nie ugniatamy więcej !
Formujemy dwie baguette, ciągniemy w długość , nacinamy nożem
I odrazu do rozgrzanego piekarnika
Pieczemy 15 minut / 230 stopni
Następnie 15 minut / 200 stopni
Pasta pietruszkowo - czosnkowa
Co potrzeba
1-2 żąbki czosnku
Garść świeżej pietruszki
200-230 g serka typu feta
200 g serka typu Philadelphia
Troszczkę soli i pieprzu
Wykonanie przy pomocy thermomixa
Wrzucamy czosnek i pietruszkę do naczynia miksującego i rozdrabniamy przez 3 sekundy / obroty 8
Zsuwamy wszystko na dół
Dodajemy serek feta i rozdrabniamy 5 sekund / obroty 4
Teraz dodajemy serek Philadelphia, sól i pieprz i mieszamy
przez 10 sekund / obroty 4
Gotowe
Uwaga, kto nie lubi czosnku albo nie chce w czosnkiem
smakuje super bez
bardzo często robiliśmy już bez czosnku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz