Witajcie kochani
Czas na sobotnią kawę u Reginy
czas trochę poplotkować
Co pijecie dzisiaj ?
Kawkę czy herbatkę ?
u nas była kawusia
i oficjalne rozpoczęcie jesieni
w ogrodzie dużo zmian
dużo dekoracji jesiennych
dużo jesiennych kwiatów
tu i tam dynie
i super pogoda
kawusie piłam na tarasie
ok dosyć dekoracji i ogrodu
jaki mam dzisiaj przepis dla was?
jeden z naszych ulubionych
jabłeczników
placek - jabłecznik z kruszonką
u nas była kawusia
i oficjalne rozpoczęcie jesieni
w ogrodzie dużo zmian
dużo dekoracji jesiennych
dużo jesiennych kwiatów
tu i tam dynie
i super pogoda
kawusie piłam na tarasie
ok dosyć dekoracji i ogrodu
jaki mam dzisiaj przepis dla was?
jeden z naszych ulubionych
jabłeczników
placek - jabłecznik z kruszonką
Co potrzeba
na ciasto
200 g margaryny
300 g mąki
100 g cukru
1 łyżeczka domowej roboty cukier waniliowego
1 jajko
1/2 paczuszka proszku do pieczenia
kruszonka na górę
200 g margaryny
300 g mąki
140 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
50 g posiekanych migdałów
oraz
1000 g jabłek w kawałkach
500 musu jabłekowego
wykonanie przy pomocy themomixa
na ciasto - wszystkie składniki wymieszaj w naczyniu miksującym
przez 20 sekund / obroty 5
Umieść na natłuszczonej blasze do pieczenia
( albo jak ja po prostu na papierze do pieczenia )
i ładnie rozwałkuj (ja zrobiłam 2 miejsze blachy do pieczenia,
bo jeden jabłecznik był dla nas, aby zjeść w domu i drugi do pracy
Nie płucz naczynia miksującego, ponieważ zaraz zrobimy dalej,
Dodaj wszystkie składniki na kruszonkę i mieszaj przez 15 sekund / obroty 5
i przełóż do osobnej miski, będziemy później potrzebować
Nadal nie trzeba myć naczynia miksującego
tylko wkładamy 1000 g obranych i poćwiartkowanych jabłek
i rozdrabniamy 5-6 sekund / oborty 4 pomagamy sobie łopatką
Następnie dodaj 500 g musu jabłkowego do rozdrobnionych jabłek
i mieszaj przez 30 sekund / obroty 2 pomagając sobie łopatką.
Jeśli wolisz zachować większe kawałki jabłek, naciśnij obroty wsteczne
Rozłóż mieszankę jabłek na wcześniej przygotowanym cieście i posyp ją kruszonką
Wstaw do piekarnika
na 30 min i 175 stopni
a następnie piec dalej w temperaturze 150 stopni przez 20 minut
proszę zaglądać od czasu do czasu, żeby kruszonka nie zrobiła sie czarna
Kto ma ochote i nie może się doczekać
smakuje super jeszcze letni jabłecznik z lodami waniliowymi
ale też przestudzony z bitą śmietaną
polecam - pycha
przepis na mus jabłkowy najdziecie tutaj
życzę wam miłej niedzieli
pozdrawiam
Regina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz