29 wrz 2018

Sobotnia kawa u Reginy # 32 plus jabłecznik z kruszonką


Witajcie kochani
Czas na sobotnią kawę u Reginy

czas trochę poplotkować

Co pijecie dzisiaj ?
Kawkę czy herbatkę ?



u nas była kawusia
i oficjalne rozpoczęcie jesieni

w ogrodzie dużo zmian
dużo dekoracji jesiennych
dużo jesiennych kwiatów
tu i tam dynie
i super pogoda
kawusie piłam na tarasie




ok dosyć dekoracji i ogrodu

jaki mam dzisiaj  przepis dla was?

jeden z naszych ulubionych
jabłeczników

placek - jabłecznik z kruszonką





Co potrzeba

na ciasto

200 g margaryny
300 g mąki
100 g cukru
1 łyżeczka domowej roboty cukier waniliowego
1 jajko
1/2 paczuszka proszku do pieczenia


kruszonka na górę

200 g margaryny
300 g mąki
140 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
50 g posiekanych migdałów

oraz
1000 g jabłek w kawałkach
500 musu jabłekowego

wykonanie przy pomocy themomixa



na ciasto -  wszystkie składniki wymieszaj w naczyniu miksującym 
przez 20 sekund / obroty 5 
Umieść na natłuszczonej blasze do pieczenia 
( albo jak ja po prostu na papierze do pieczenia ) 
i ładnie rozwałkuj (ja zrobiłam 2 miejsze blachy do pieczenia, 
bo jeden jabłecznik był dla nas, aby zjeść w domu i drugi do pracy

Nie płucz naczynia miksującego, ponieważ zaraz zrobimy dalej,

Dodaj wszystkie składniki na kruszonkę i mieszaj przez 15 sekund / obroty 5 
i przełóż do osobnej miski, będziemy później potrzebować

Nadal nie trzeba myć naczynia miksującego 
tylko wkładamy 1000 g obranych i poćwiartkowanych jabłek 
i rozdrabniamy  5-6 sekund / oborty 4 pomagamy sobie  łopatką

Następnie dodaj 500 g musu jabłkowego do  rozdrobnionych jabłek
i mieszaj przez 30 sekund / obroty 2 pomagając sobie łopatką. 
Jeśli wolisz zachować większe kawałki jabłek, naciśnij obroty wsteczne

Rozłóż mieszankę jabłek na wcześniej przygotowanym cieście i posyp ją kruszonką

Wstaw do  piekarnika
na 30 min i 175 stopni 
a następnie piec dalej w temperaturze 150 stopni przez 20 minut
proszę zaglądać od czasu do czasu, żeby kruszonka nie zrobiła sie czarna

Kto ma ochote i nie może się doczekać  
smakuje super  jeszcze letni jabłecznik z lodami waniliowymi
ale też przestudzony z bitą śmietaną

polecam  - pycha





  życzę wam miłej niedzieli

pozdrawiam

Regina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY