Witajcie kochani
Czas na sobotnią kawę u Reginy
czas trochę poplotkować
Co pijecie dzisiaj ?
Kawkę czy herbatkę ?
U nas była kawusia
filiżaneczkę przywiozłam sobie z gran canaria ;)
chyba już pisałam o mojej
kubeczkowej chorobie :)
filiżaneczkę przywiozłam sobie z gran canaria ;)
chyba już pisałam o mojej
kubeczkowej chorobie :)
Kawusie można było jeszcze wypić na tarasie
chociasz niby się zacząła jesień,
ale było przyjemnie posiedzieć na tarasie
u mnie troche spokojniej
żadne wesela, przyjęcia czy rozpoczęcie szkoły
narazie mamy wszystko za nami :)
czyli w spokoju
pije moją kawkę
przeglądam przepisy w czasopismach
i zaczynam robić na drutach
jeszcze nie mam żadnego projektu
ale już wyjęłam druty i wełne :)
o ogrodzie jest tyle ślicznych kwiatów,
że nie wiem które mam wam pokazać
Będąc w ogrodzie
widziałam
że zanosi się w tym roku
na bardzo bardzo dużo brzoskwinii u nas
mam drzewko,
które bardzo późno ma dojrzałe owoce do zrywania
myśle że jeszcze 2-3 tygodnie potrzebują,
żeby wyglądały tak ślicznie i smacznie
ale musze zacząć już planować
co z nich zrobię
żebym nie była potem zaskoczona
jak nagle wszystkie będą czekały na przerobienie
no i rzuciłam okiem
co tak robiłam w poprzednie lata
np. była zupka
Zupka z brzoskwinii
co potrzeba
350 g marchwi
2 ziemniaki
1 ząbek czosnku
1 cebula
30 g oliwy z oliwek
125 g białego wina
4 brzoskwinie
250 g wody
1 łyżeczka pasty/ bulionu warzywnego
Sól i pieprz
trochę śmietanki
przygotowanie za pomocą thermomixa
1. Obierz ziemniaki i marchew i pokrój na kawałki, przekrój cebulę na pół
2. Umieść ziemniaki, marchew, cebulę i czosnek w naczyniu do mieksowania
i posiekaj przez 7 sekund / obroty 5
3. Dodaj olej i gotuj przez 4 minutz / 120 stopni / oborty 2
4. Dodaj białe wino
5. Dodaj pokrojone na ćwiartki brzoskwinie i rozdrobnij 5 sekund / oborty 5
6. Dodaj 250 g wody i pasty warzywnej i gotuj przez 15 minut / 100 stopni / obrota 3
7. następnie zmiksj przez 30 sekund / obroty zaczynając od 5 do 7 - uwaga gorące
8. Dopraw solą i pieprzem
9. można podawać ze śmietanką
Następnie znalazłam przepis na
ICE TEA konzentrant
składniki:
3-4 brzoskwinie
500 g cukru
sok z cytryny
1000 g wody
4 torebki z czarnej herbaty
przygotowanie za pomocą thermomixa
1. Umyj, obierz i poćwiartkuj brzoskwinie i umieść w naczyniu miksującym,
posiekaj 2 sekundy / oborty 6
2. Dodaj cukier, sok, cytrynę i wodę i gotuj bez miarki 20 min / 100 stopni / oborty 1,
po około połowie czasu zmień na obroty na 2
3. następnie włożyć 4 torebki z herbatą do naczynia miksującego, zamknij naczynie do miksowania i pozostawić torebki z herbatą na około 10 minut
4. Po około 10 minutach wyjmij torebki z herbatą i teraz przelej wszystko przez sitko
lub tak jak ja to zrobiłem, najpierw jeszcze zmiksowałam , a dopiero wtedy przez sito.
5. przelej syrop z powrotem do naczynia miksującego
i gotuj na około 3-4 minuty / 100 stopni / oborty 1
6. Ostrożnie przelać gorące do czystych butelek i zakręcić
7. syrop / koncentrat smakuje super z wodą, z wodą mineralną i kostkami lodu
Może jest dużo cukru, ale za to bez dodatków i barwników i z własnego drzewa
a tą marmoladę zrobię tym razem chyba dwa razy
jeny jakie to było pyszne,
chyba najlepsza marmolada jaką kiedykolwiek robiłam :)
marmolada z brzoskwiń i amaretto
składniki:
1000 g brzoskwiń
200 g Amaretto
600 g cukru żelucjącego 2: 1
50 g białej czekolady
Sok z cytryny
przygotowanie za pomocą thermomixa
1. Umyj i usuń pestki z brzoskwiń i umieść w naczyniu miksującym,
a następnie zmiksuj przez 5 sekund / oborty 8
2. Włóż wszystkie składniki z wyjątkiem czekolady do naczynia miksjącego
i gotuj przez 15 min / 100 stopni / oborty 2
3. Zrób próbkę żelującą i, jeśli to konieczne,
dodaj trochę cukru żelującego i kontynuuj gotowanie przez około 5 minut
4. Dodaj białą czekoladę i rozpuść ją przez 30 sekund / oborty 2
i natychmiast przelej do wyparzonych słoików, dobrze zamknij i odwróć do góry dnem na około 10 minut
dobra plany gotowe
teraz czekam aż brzoskwinki będą słodkie i dojrzałe
życzę wam milego weekendu
pozdrawiam
Regina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz