witajcie kochani
W sumie czas na sobotnie plotkowanie u Reginy
ale ostatnio zrobiła się z tego niedziela
coś mi ten czas w sobotę ucieka
dlatego melduje się dzisiaj znowu dzień później
Co pijecie dzisiaj ?
My kawusie
oczywiście w ogrodzie
a właśnie
dzisiaj mam dużo zdjęć z ogrodu,
które chcę wam pokazać
jest nadal gorąco,
ale tak naprawde
czuć już jesień
i tak naprawdą widać już ją
nie wydaje wam się też
oczywiście zbieram jeszcze cały czas
życzenia urodzinowe
tak to jest jak się w urodziny
jest na urlopie
potem są spóźnione życzenia i prezenty
które bardzo cięszą :)
a jaki mam przepis dzisiaj dla was?
coś na obiadzik
coś dla dorosłych i dzieci
dla dzieci pod warunkiem że lubią paprykę i curry
Klopsiki z papryką w sosie curry
Co potrzeba
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 suchej bułki, poprzednio namoczonej i wyciśniętej ( albo bułka tarta)
500 g mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka musztardy
500 g papryki, najlepiej czerwonej, żółtej, pomarańczowej
1200 g wody
250 g ryżu
albo 200 ryżu i 4-5 ziemiaczki ( jak na przykład jedna osoby życzy sobie ziemiaczki na obiad)
do sosu curry
40 g masła
40 g mąki
1 łyżeczka bulionu warzywnego
1-2 łyżeczki curry w proszku
( można zdecydować samemu ile, tzn. zależy kto ile curry lubi, jak jedzą dzieci, to może bym dała mniej, np. pół łyżeczki, zależy jak małe i dzieci i czy lubią )
1-2 szczypty cukru
2 szczypty pieprzu
10 g soku z cytryny
50 g mleka
50 g śmietanki
Wykonanie w thermomixie
Obierz cebulę i ząbek czosnku i dodaj do naczynia miksującego
i rozdrobnij 3 sek / obroty 5
Dodaj mięso mielone, wyciśniętą bułke, jajko, sól, pieprz i musztardę i wymieszaj przez 2 minuty / lewe obroty 3/ wszystko razem
uformuj mielone mięso w klopsiki i rozłóż na górnej przystawce Varoma,
ja kłade zawsze papier do pieczenia , docięty, żeby nie kapało z mięsa na warzywa
pokruj paprykę na plasterki i rozłóż na dolnej przystawce Varoma.
Opłucz naczynie miksujące - nalej 500g wody i troche płynu do mycia naczyń
i nastaw mycie na 20 sekund / obroty 8, wylej wode i wypłucz - gotowe
Dodaj 1200 g wody i 1 łyżeczkę soli do naczynia miksującego, zawieś koszyczek, dodaj ryż, ewentualnie ryż a na ryż w kawalki pokrojone dziemieczki
uważaj, aby ryż był mokry, inaczej się nie ugotuje i będzie trwardy.
Umieść Varomę z klopsikami i papryką na przykrywce naczynia miksującego.
Gotuj przez 28 min / Varoma / obroty 1
Następnie odstaw Varomę i ryż na bok, ale tak żeby nie ostygło
Płyn z gotowania na parze, przelej do innego naczynia, bo będziemy go za chwilę potrzebować do sosu
Załóż motylek i dodaj do naczynia miksującego masło i mąkę
i podsmaż przez 3 minuty / 100 stopni / obroty 2
Teraz dodaj 450 g płynu z gotowania na parze, jeśli nie mamy wystarczająco dużo, poprostu uzupełnij wodą, bulion warzywny, curry, cukier, pieprz, sok cytrynowy
i gotuj 3 min / 100 stopni / obroty 2
Dodaj mleko i śmietanę i podgrzewaj przez kolejną 1 minutę / 100 stopni / obroty 3
W tym czasie wrzucić klopsiki i paprykę do dużej miski,
polej wszystko sos curry i wymieszaj
Podawaj na ciepło z ryżem albo ziemiakami
Posiłek dla 4-5 osób
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz