Witajcie kochani
dzisiaj chciałam wam nasze bardzo ulubione
i bardzo szybko zrobione ciasto
pokazać
brownie - bardzo bardzo czekoladowe ciasto
środeczek jeszcze mięciutki, mokry, wilgotny
Najlepiej smakuje jeszcze na ciepło, np. z lodami waniliowymi
tak serwujemy brownie,
jak goście przyjadą niespodziewanie,
a my nic nie mamy,
to 20 minut później stoi ciasto z lodami na stole:)
Albo jak na szybkiego potrzebujemy ciasto
np. do szkoły, na różne spotkania, do pracy, dla koleżanki na urodziny itd itd,
bardzo bardzo często pieczemy to ciasto.
Ważne !
mamy zawsze zapas gorzkiej czekolady w szafie,
jajka z reguły też w lodówce są
i nieraz jest wieczorem panika
- ojej ja potrzebuje ciasto na jutro do szkoly/ do pracy .....
i chwila później gotowe!
co potrzeba
250 g ciemnej czekolady w kawałkach ( 50 % kakao)
150 g masła
6 kurzych jajek
200 g cukru
50 g mąki
szczypta soli
wykonanie w thermomixe
rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
wrzucamy czekoladę w kawałkach do garnka miksującego
i rozdrabniamy 5 sekund / obroty 7 - uwaga bardzo głośno
Teraz dokładamy masło
i rozpuszczamy wszystko przez 4 minuty / 60 stopni / oborty 2
W tym czasie przygotowujemy tortownice ca. 22 cm średnicy,
wykładamy papierem do pieczenia albo smarujemy masłem
Na końcu dosypujemy do rozuszczonej czekolady cukier, mąke, sól i dodajemy 6 jajek
i mieszamy wszystko przez 15 sekund / obroty 5
przelewamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy przez 20 minut przy 180 stopni
jeżeli ktoś nie lubi mokrego/wilgotnego środka można 5 minut dłużej piec
ostatnio nawet potrzebny był tylko mały brownie
- tak symbolicznie, że tak powiem potrzebny
to zrobiliśmy w małej formie, w tym celu wszystkie składniki na pół,
ale piec trzeba mimo wszystko 20 minut
naprawde pyszne ciasto
my już powoli nie możemy na nie patrzeć ;)
ale wiemy że jak go zaserwujemy
to każdy jest zachwycony
no chyba że ktoś czekolady nie lubi :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz