Likier waniliowo-truskawkowy
1 laska waniliowa
200 g świeżych truskawek lub zimą mrożonych
1 jajko
200 g wódki
200 g cukru
200 śmietany 30%
wykonanie
Umyć truskawki, usunąć zielone części, przetnij wanilię wzdłuż i wyskrob rdzeń
Umieść truskawki i rdzeń waniliowy w garnku miksującym
i rozdrobnij 6 sek. / oboty 8.
Dodaj jajko, wódkę, śmietanę i cukier i mieszaj przez 10 sekund / obroty 6
a następnie podgrzej 8 minut / 70 stopni / obroty 3
Przelej do czystych butelek lub do jednej dużej butelki
Należy przechowywać w lodówce
świetny pomysł jako prezenty
W zimie można z łatwością spokojnie truskawki mrożone
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz