1 cze 2018

Likier waniliowo-truskawkowy

Likier waniliowo-truskawkowy



1 laska waniliowa
200 g świeżych truskawek lub zimą mrożonych
1 jajko
200 g wódki
200 g cukru
200  śmietany 30%



wykonanie

Umyć truskawki, usunąć zielone części, przetnij wanilię wzdłuż i wyskrob rdzeń
Umieść truskawki i rdzeń waniliowy w garnku miksującym 
i rozdrobnij 6 sek. / oboty 8.
Dodaj jajko, wódkę, śmietanę i cukier i mieszaj przez 10 sekund / obroty 6
a następnie podgrzej 8 minut / 70 stopni / obroty 3
Przelej do czystych butelek lub do jednej dużej butelki



Należy przechowywać w lodówce
świetny pomysł jako prezenty
W zimie można z łatwością spokojnie truskawki mrożone



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY