10 cze 2018

Botwinka - Chłodnik litewski

Botwinka - Chłodnik litewski


co potrzeba




500 g buraków latem oczywiscie botwinka
1 cały duży ogórek
1 pęczek rzodkiewek
koperek swieży albo mrożony ( ilość do woli, teoretycznie należy do tej zupy dużo kopru, ale my nie robimy zbyt wiele, a również smakuje zupa bardzo smacznie, czyli ile kto lubi)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka cukru
Sok pół cytryny
70 g masła
400 g wody
2 łyżeczki domowego bulionu
500 g kefiru
500 g jogurtu naturalnego
4-6 jajek na twardo




wykonanie w thermomixie

Jeśli robimy z mrożonym koperkiem to po prostu przeskocz odrazu do cebuli
Kto ma świeży koperek, wrzuć do  garnka miksującego 
i rozdrobnij 2 sekundy / obroty 8 i przełóż do miseczki

Obierz cebulę i czosnek i umieść w naczyniu miksującym 
i posiekaj przez 3 sekundy / obroty 5
następnie należy obrać buraki i pokroić na kawałki
Umieść czerwone buraki w garnku miksującym 
i rozdrobnij ok. 2 sekundy / obroty 5
Dodaj masło i gotuj przez 4-5 min / 120 stopni / leweobroty  1.5 
( 5 minut jak mamy więcej buraków)
Dodaj wodę, bulion, liście laurowe 
i gotuj wszystko przez 10 min / 100 stopni / lewe obroty 1,5,
w tym czasie pokrój łodyszki i  liście jeśli masz botwinke i dodaj do gotujących się buraków, żeby też się pogotowały

Przelej do dużego garnka i pozostaw do wystygnięcia, jak mi się spieszy, to wstawiam ten garnek do zimnej wody i co chwile mieszam, żeby szybciej ostygło.

Wypłucz garnek miksujący

następnie wyczyść i przekrój na połowę rzodkiewki i wrzuć do naczyniu miksującego, obierz ogórka i wydłub ziarna, pokrój na duże kawałki
dodaj do  rzodkiewek
zmiksuj przez 4 sekundy / obroty 4
Dodaj sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, jogurt, kefir i koper 
i mieszaj przez 10 sekund / oborty lewe 3

Dodaj wszystko do schłodzonej zupy buraczanej i dobrze wszystko wymieszaj
posmakuj czy wystarczająco dużo soli itd.

Wstaw do lodówki i podawaj na zimno z jajkami ugotowanymi na twardo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY