Botwinka - Chłodnik litewski
500 g buraków latem oczywiscie botwinka
1 cały duży ogórek
1 pęczek rzodkiewek
koperek swieży albo mrożony ( ilość do woli, teoretycznie należy do tej zupy dużo kopru, ale my nie robimy zbyt wiele, a również smakuje zupa bardzo smacznie, czyli ile kto lubi)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka cukru
Sok pół cytryny
70 g masła
400 g wody
2 łyżeczki domowego bulionu
500 g kefiru
500 g jogurtu naturalnego
4-6 jajek na twardo
wykonanie w thermomixie
Jeśli robimy z mrożonym koperkiem to po prostu przeskocz odrazu do cebuli
Kto ma świeży koperek, wrzuć do garnka miksującego
i rozdrobnij 2 sekundy / obroty 8 i przełóż do miseczki
Obierz cebulę i czosnek i umieść w naczyniu miksującym
i posiekaj przez 3 sekundy / obroty 5
następnie należy obrać buraki i pokroić na kawałki
Umieść czerwone buraki w garnku miksującym
i rozdrobnij ok. 2 sekundy / obroty 5
Dodaj masło i gotuj przez 4-5 min / 120 stopni / leweobroty 1.5
( 5 minut jak mamy więcej buraków)
Dodaj wodę, bulion, liście laurowe
i gotuj wszystko przez 10 min / 100 stopni / lewe obroty 1,5,
w tym czasie pokrój łodyszki i liście jeśli masz botwinke i dodaj do gotujących się buraków, żeby też się pogotowały
Przelej do dużego garnka i pozostaw do wystygnięcia, jak mi się spieszy, to wstawiam ten garnek do zimnej wody i co chwile mieszam, żeby szybciej ostygło.
Wypłucz garnek miksujący
następnie wyczyść i przekrój na połowę rzodkiewki i wrzuć do naczyniu miksującego, obierz ogórka i wydłub ziarna, pokrój na duże kawałki
dodaj do rzodkiewek
zmiksuj przez 4 sekundy / obroty 4
Dodaj sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, jogurt, kefir i koper
i mieszaj przez 10 sekund / oborty lewe 3
Dodaj wszystko do schłodzonej zupy buraczanej i dobrze wszystko wymieszaj
posmakuj czy wystarczająco dużo soli itd.
Wstaw do lodówki i podawaj na zimno z jajkami ugotowanymi na twardo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz