3 maj 2018

Szparagi, ziemniaki i sos holenderski



Szparagi, ziemniaki i sos holenderski



1000-1500g obranych szparagów
750 g ziemniaków (małe lub w kawałkach - jeżeli są już  do kupienia, to koniecznie młode ziemniaczki)
600 g wody
1 łyżeczki soli
szczypta cukru
5 g masła
Szynka jaką lubisz

i do sosu
200 g masła
1/2 łyżki soku z cytryny
40 g białego wina
1/4  łyżeczki soli
2 szczypty cukru
4 żółtka


wykonanie w thermomixie

Do garnka miksującego dodaj wodę, sól, cukier i 5 g masła,
Powieś koszyczek do gotowania, włóż ziemniaczki,
Postaw varomę i ułóż szparagi do niej, na dół i na góre , zamknij varome.
30 min / Varoma / obroty 1 gotujemy

w tym czasie przygotuj wszystko na sos
 i nakryj do stołu, otwórz butelkę białego wina i posmakuj ( będzie potrzebne zaraz do sosu ;) )
Po 30 minutach odstaw szparagi i ziemniaki na bok i trzymaj je żeby nie ostygły

Opróżnij garnek
i przystępujemy do robienia sosu
Dodaj masło do garnka miksującego , rozpuść przez 4 min / 70 stopni / obroty 2,

następnie
przelej małso do innej miseczki i zostaw żeby  nieco ostygło.
Przepłucz garnek miksujący zimną wodą.
Załóż motylek. Dodaj sok cytrynowy, białe wino, sól, pieprz i żółtka do garnka miksującego 
i ubijaj przez 2 minuty / 70 stopni / oborty 3
następnie zaczynamy emulgować przez 2 minuty / 70 stopni / obroty 3, 
i w tym czasie powoli wlewając roztopione masło na pokrywę garnka miksującego, 
tak żeby masło spływało powoli na noże, tak pod  naczyniem miarkowym do środka

szybko podajemy na ciepło, 



Jeśli sos nie jest jeszcze wystarczająco gęsty, to możesz emulgować trochę dłużej

Jeśli sos jest zbyt gęsty - dodaj 1-2 łyżki wody krótko przed podaniem 
i mieszaj przez 30 sekund / 70 stopni /obroty 2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY