orzeźwiający syrop rabarbarowy
700 g rabarbaru
260 g wody
200 g cukru
3-4 łyżeczki cukieru waniliowy (najlepiej domowej roboty) lub kupnego
sok z 1 cytryny
Wykonanie w thermomixe
Umyj rabarbar, wyczyść go (ja tak robię, wielu twierdzi, że nie trzeba go obierać),
pokrój go na kawałki.
Dodaj wodę i rabarbar do naczynia miksącego
i zagotuj przez 6 minut / 100 stopni / obroty 1
Następnie dodaj cukier i cukier waniliowy i gotuj przez 10 min / 90 stopni / obroty 1 .
Przelać ten ugotowany mus przez drobne sitko i sok do pojemniczka.
Jezeli trzeba to powtórz tą czynność
Przelej sok z powrotem do naczynia miksącego i dodaj sok z cytryny.
Doprowadzić do wrzenia przez 5 min / 100 stopni / obroty 1
i natychmiast przelać do czystych butelek i zakrecić
otwarte butelki należy przechowywać w lodówce
serwuj syrop z prosecco lub winem musującym
albo z wodą mineralną, listkami mięty albo melisy i kostkami lodu
jako pyszny orzeźwiający napoj rabarbarowy.
Syrop jest idealny w lecie jako mały prezent np.
jak jestescie zaproszeni na grilla
Butelka syropu, wino musujące i mozna iść
Mus rabarbarowy nie wyrzucajcie, można go wykorzystać jako deser
inne orzeźwiające napoje
tonic-water-z-limonkami
ICE TEA konzentrant
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz