10 maj 2018

orzeźwiający syrop rabarbarowy



orzeźwiający syrop rabarbarowy



ciąg dalszy



700 g rabarbaru
260 g wody
200 g cukru
3-4 łyżeczki  cukieru waniliowy (najlepiej domowej roboty)   lub kupnego
sok z 1 cytryny




Wykonanie w thermomixe

Umyj rabarbar, wyczyść go (ja tak robię, wielu twierdzi, że nie trzeba go obierać), 
pokrój go na kawałki.
Dodaj wodę i rabarbar do naczynia miksącego 
i zagotuj przez 6 minut / 100 stopni / obroty 1
Następnie dodaj cukier i cukier waniliowy i gotuj przez 10 min / 90 stopni / obroty 1
Przelać ten ugotowany mus przez drobne sitko i  sok do pojemniczka. 
Jezeli trzeba to powtórz tą czynność
Przelej sok z powrotem do naczynia miksącego i dodaj sok z cytryny.
Doprowadzić do wrzenia  przez 5 min /  100 stopni / obroty 1 
i natychmiast przelać do czystych butelek  i zakrecić

otwarte butelki należy przechowywać w lodówce
serwuj  syrop z prosecco lub winem musującym
albo z wodą mineralną, listkami mięty albo melisy i kostkami lodu 
jako pyszny orzeźwiający napoj  rabarbarowy.





Syrop jest idealny w lecie jako mały prezent np. 
jak jestescie zaproszeni na grilla
Butelka syropu, wino musujące i mozna iść

Mus rabarbarowy nie wyrzucajcie, można go wykorzystać jako deser


inne orzeźwiające napoje 

tonic-water-z-limonkami

ICE TEA konzentrant









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY