Lekkie puszyste lody - lody soft
Myślę, że te lody zna każdy właściciel Thermomixa
to nie jest mój przepis, robimy je często na pokazach
no i oczywiście w domu też:)
Często robimy te lody, gdy jedno lub dwa białka zostają
jak np. wczoraj , mieliśmy szparagi z sosem holenderskim,
Sos holenderski, oczywiście z żółtkami, a białka zostały
czyli na deser po prostu lekkie lody ( Soft-lody)
co potrzeba
60 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 białka jaj
300 g malin mrożonych
wykonanie w thermomixie
Dodaj cukier do garnka miksującego i zmiksuj przez 8 sekund / obroty 10
Teraz dodaj cukier waniliowy i mrożone maliny i zmiksuj 50 sekund / obroty 8
Dodaj białka i wymieszaj przez 5 sekund / obroty 5
Na koniec załóż motylek i ubijaj przez 2 min / obroty 4 na kremowe i puszyste lody
Serwować można natychmiast,
ale smakuje jeszcze lepiej, jeśli na godzinę wstawisz do zamrażarki
Uwaga, proszę robić takie lody tylko z bardzo bardzo swieżych jajek!
a może macie ochotę na innego rodzaju lody?
na przykład:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz