27 maj 2018

Dżem z rabarbaru i truskawek


Dżem z rabarbaru i truskawek






500 g truskawek
500g rabarbaru
500 g cukru żelującego 2: 1






wykonanie w thermomixie


Obrać rabarbar i pokroić na kawałki, umyć truskawki i przekroić na pół
Dodaj rabarbar i truskawki do garnka miksującego i zmiksuj przez 10 sekund / obroty 10, 
następnie dodaj cukier żelujący i mieszaj ponownie  10 sekund / obroty 4.
Gotuj teraz przez 15 min / 100 stopni / obroty 2. 
Proszę nie odchodzić od thermomixa, i jak sie dżem zacznie gotować,
to zmniejszyć do 90 stopni, żeby nie wykipiało

Jeśli dżem nie będzie wystarczająco gęsty po 15 minutach, 
to gotuj przez kolejne 2-3 minuty. 

Na koniec wszystko wymieszaj przez 10 sekund / obroty 10 
i natychmiast przelej gorący dżem do przygotowanych słoików




Zamknij natychmiast słoiki
ważne, zanim przelejesz do słoików należy
najpierw je umyć  i zalać wrzątkiem, odstawić do wysuszenia



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY