27 maj 2018
Dżem z rabarbaru i truskawek
Dżem z rabarbaru i truskawek
500 g truskawek
500g rabarbaru
500 g cukru żelującego 2: 1
wykonanie w thermomixie
Obrać rabarbar i pokroić na kawałki, umyć truskawki i przekroić na pół
Dodaj rabarbar i truskawki do garnka miksującego i zmiksuj przez 10 sekund / obroty 10,
następnie dodaj cukier żelujący i mieszaj ponownie 10 sekund / obroty 4.
Gotuj teraz przez 15 min / 100 stopni / obroty 2.
Proszę nie odchodzić od thermomixa, i jak sie dżem zacznie gotować,
to zmniejszyć do 90 stopni, żeby nie wykipiało
Jeśli dżem nie będzie wystarczająco gęsty po 15 minutach,
to gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
Na koniec wszystko wymieszaj przez 10 sekund / obroty 10
i natychmiast przelej gorący dżem do przygotowanych słoików
Zamknij natychmiast słoiki
ważne, zanim przelejesz do słoików należy
najpierw je umyć i zalać wrzątkiem, odstawić do wysuszenia
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY
-
Lekkie puszyste lody - lody soft Myślę, że te lody zna każdy właściciel Thermomixa to nie jest mój przepis, robimy je czę...
-
porridge - owsianka z nasionami chia 600 g mleka 100 g p ł atki owsiane 2 łyżki nasion chia 2 łyżki miodu 1 łyżka...
-
Tak zwana anty-grypina Syrop który wzmacnia odporność i do walki z przeziębieniem 1-2 ząbki czosnku ( dwa dla odwa...
-
czerwona kapusta co potrzeba 600 g czerwonej kapusty, bez twardego srodka, w kawałkach 2 nasiona ziela angielskiego 1 ły...
-
Rabarbarowo-truskawkowe crumble z lodami waniliowymi te ż uwielbiacie rabarbar? ja bardzo dlatego jak zobaczy ł am w sk...
-
Siuśki jednorożca :) znacie? taki zabawny i świetny pomysł na likier idealny jako prezent i taki pyszny, ze aż strach ale...
-
Raffaello Likier Co potrzeba 12 kulek Raffaello plus pare do podjadania w czasie jak się likierek robi;) 2 świeże żółtka 100...
-
Witajcie kochani czas na sobotnią kawe u Reginy czas troch ę poplotkowa ć co pili ś cie dzisiaj u nas była...
-
Kurczak z dynią super szybko zrobiona potrawka dla mnie z serii Nie mam czasu gotować albo z serii oszczędzamy kalorię Co po...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz