Zupa kremowa ze szparagów
900 g wody
30 g masła
1 łyżeczka cukru
500 g szparagów obranych i w kawałkach
3-4 ziemniaki obrane i w kawałkach
30 g mąki ziemiaczanej
30 g białego wina
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 łyżeczki pieprzu
1 1/2 łyżeczki soli
2 żółtka
200 śmietany
szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie w thermomixie
Do naczynia miksującego dodaj wodę, 10 g masła, cukier, ziemniaki i kawałki szparagów, bez główek ( główki wrzuć do koszyczka) i wymieszaj przez około 4 sekundy, obroty 5, zawieś koszyczek z główkami szparagów i gotuj wszystko przez 15 min / 100 stopni / oborty 1
Wyjmij koszyczek za pomocą łopatki i odstaw na bok
dodaj 20 g masła i mąki ziemiaczanej do naczynia miksującego i zmiksuj przez 20 sek obroty 4 do 8 ( stopniowo zwiększać miksowanie)
jeśli nie wystarczyło to jeszcze kilka sekund dłużej
Dodaj białe wino, sok z cytryny, sól i pieprz i gotuj przez 5 min / 100 stopni / obroty 2
Następnie pozostaw do ostygnięcia na około 5 minut do 80 stopni.
w tym czasie wymieszaj żółtka ze śmietaną w osobnej misce.
Jeśli zupa schłodzi się do 80 °, dodaj żółtka ze śmietaną plus szczyptę gałki muszkatołowy i 2 minuty / 80 ° / obroty 2 podgrzej.
Spróbuj i jak lubisz dodaj jeszczej sok z cytryny i cukier, natychmiast podawaj gorącą zupkę z główkami szparagów.
zamiast 200g śmietany można dodać 100 g śmietany i 100 g mleka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz