dziki czosnek masełko
składniki
250 g miękkiego masła
50 g liści dzikiego czosnku
1 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczki soli
1-2 szczypty pieprzu i chilli
Wykonanie w thermomixie
Umyć i osuszyć świeży dziki czosnek (niedźwiedzi czosnek)
Umieść niedźwiedzi czosnek w naczyniu miksującym i posiekaj przez 3 sekundy / obroty 5, zsunąć łopatką na dól i ponownie posiekać przez 3 sekundy / obroty 5
Dodaj miękkie masło w kawałkach do naczynia miksującego, wymieszaj z oliwą, solą, pieprzem i chilli przez ok. 1 min / obroty lewe 4, w razie potrzeby użyj łopatki
Jeśli chcesz sama zbierać dziki czosnek w lesie, albo nad rzeka, to uważaj, konwalie wyglądają bardzo podobnie i są bardzo trujące! i jak dziki czosnek zaczyna kwitnąć, nie należy go już zrywać i jeść.
Jak sprawdzić czy to dziki czosnek?
zerwij listek i potrzyj i powąchaj, jak pachnie czosnkiem, to nie konwalia :) i mozna jeść
Tutaj jeszcze inne przepisy na przeróbke dzikiego czosnku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz