6 kwi 2018

dziki czosnek masełko


dziki czosnek masełko





składniki

250 g miękkiego masła
50 g liści dzikiego czosnku
1 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczki soli
1-2 szczypty pieprzu i chilli



Wykonanie w thermomixie 

Umyć i osuszyć świeży dziki czosnek (niedźwiedzi czosnek)
Umieść niedźwiedzi czosnek w naczyniu miksującym i posiekaj przez 3 sekundy / obroty 5, zsunąć  łopatką na dól i ponownie posiekać przez  3 sekundy / obroty 5
Dodaj miękkie masło w kawałkach do naczynia miksującego, wymieszaj z oliwą,  solą,  pieprzem i chilli przez ok. 1 min / obroty lewe  4, w razie potrzeby użyj łopatki



Jeśli chcesz sama zbierać dziki czosnek w lesie, albo nad rzeka, to uważaj, konwalie wyglądają bardzo podobnie i są bardzo trujące! i jak dziki czosnek zaczyna kwitnąć, nie należy go już zrywać i  jeść.
Jak sprawdzić czy to dziki czosnek?
zerwij listek i potrzyj i powąchaj, jak pachnie czosnkiem, to nie konwalia :) i mozna  jeść

Tutaj jeszcze inne przepisy na przeróbke dzikiego czosnku


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY