Wkrótce jest Wielkanoc
zaczynają się plany, co przygotować na świąteczny stół
mam dla was kilka pomysłów
na wielkanocny brunch
na świąteczne śniadanie
n.p. dwa takie kremy do bułeczek
Malinowe masło
Składniki
300 g zamrożonych malin
300 g masła/ miękkiego
150 g cukru
Wykonanie w thermomixie
Daj zamrożone maliny do naczynia miksującego i rozdrobnij 15 sekund / obroty 8, następnie podgrzej przez 3 min / 37 stopni / obroty 2
Dodaj masło w kawałkach i mieszaj przez 3 minuty / obroty 5-6 (na zmiane)
Załóż motylek i mieszaj na krem przez 2 min / obroty 4.
Malinowym masłem są goście zawsze zachwyceni, nie wiem jak czesto już je robiłam:)
i coś angielskiego
Lemon Curd
pyszny, mocno cytrynowy krem
na bułeczki, na naleśniki, na owoce,
do przekładania biszkoptów, na tarte cytrynowa
składniki
240 g cukru
3-4 cytryny organiczne, nie poddane obróbce cytryny
w tym 2 obrane, potrzebujemy cienkie skórki z cytryn, bez białych skórek ( białe sa gorzkie)
i sok ze wszystkich cytryn
120 g masła miękkeigo
3 jajka
Przygotowanie w Thermomix
Wsyp cukier do garnka miksującego i zrób cukier puder przez 15 sekund / obroty 10
Cytryny należy dobrze umyć i zalać na chwilę wrządkiem, dobrze wytrzeć.
Obierz dwie cytryny i dodaj skórki z cytryn do cukru pudru
i rozdrobnij wszystko razem przez 20 sekund / obroty 10,
zsuń wszystko łopatką na dól
Dodaj masło, jajka i 150 g soku z cytryny
i podgrzewaj bez miarki przez 20 minut / 90 stopni / obroty 2
Załóż miarkę i wymieszaj Lemon Curd 25 sekund / obroty 6.
Wlej gorące do słoików i natychmiast zamknij
Przechowywać należy w lodówce
pięknie zapakowane - to świetny prezent, n.p. idealny jako wielkanocny prezent
życzę wam smacznego :)
a może jeszcze coś innego do posmarowania
np
krem-czekoladowy-nasza-nutelka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz