15 mar 2018

marchewkowe ciasto

marchewkowe  ciasto

jak znalazł na wielkanoc

dla małych wielkanocnych zajączków :)




Składniki

co potrzeba

100g orzechów laskowych ( obranych)
200 g marchwi
120 g oleju słonecznikowego
200 g cukru
3 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli
Masło do wysmarowania formy/tortownicy

do ozdoby - lukier
240 g cukru
30 g wody
do dekoracji  marchewki z marcepanu albo cukru, kwiatki, 





Piekarnik rozgrzać na 180 stopni i natłuścić tortownice  o średnicy około 28 cm  masłem

Nastepnie włóż orzechy laskowe do naczynia miksującego  i posiekaj 4 sekundy / obroty 6

przełóż do dużej miski, następnie dodaj marchewki do naczynia miksującego  , i także posiekaj  przez 4 sek / oborty 5 i  przełóż do orzechów

Załóż motylka do naczynia miksującego i dodaj cukier, olej i jajka  i mieszaj przez 1 min / obroty 3 

Wyjmij motylka

Dodaj wcześniej rozdrobnione orzechy i marchewkę  i wymieszaj razem przez 20 sekund / obroty  4

Teraz dodaj mąkę i pozostałe składniki i mieszaj przez 15 sekund / obroty 4

Włóż wszystko do przygotowanej tortownicy i piecz przez 30-40 minut, 180 stopni
Wyjmij z piekarnika i oddstaw do ostudzenia

w tym czasie wsyp do naczynia miksującego cukier i zrób cukier puder przez  15 sek / obroty 10, następnie dodaj  wodę i mieszaj   20 sekund / obroty 3 i rozsmaruj lukier na cieście, można ozdobić marchewkami z marcepanu albo cukru albo kwiatkami




Nigdy nie odważyłam się upiec tego ciasta, bo zawsze myślałem  - z marchewką? 
to nie będzie u nas w domu nikomu smakowało :) 
ale teraz to nasze ulubione ciasto :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY