Hallo kochani
dzisiaj coś egzotycznego
Filety z piersi kurczaka w jogurtowym sosie
jedno z naszych ulubionych dań
tylko nie zróbcie tego samego błedu co ja,
jak gotowałam to danie po raz pierwszy
nie przeczytałam przepisu do konca
no bo po co ;)
mięso z sosem gotowe a na końcu pisze podawać z ryżem albo chlebem
a ja, co ????
z jakim ryżem, przeciesz nie mam żadnego :)
Potem długo tego dania nie gotowałam ,
bo mi się nie chciało ryżu w zwykłym garnku gotować :)
wiem, jestem ciężka :)
Aż raz stwierdziłam, że mogę najpierw ryż ugotować w thermomixe
( osolona woda, wody tyle żeby ryż w koszyczku był mokry i 25 minut /varoma/obroty1),
jak się ugotował, przełożyłam do miski i obwinęłam w koc, jak kiedyś moja mama żeby nie ostygł, bo potrawka jest w 20 min gotowa, jak się już podczas gotowania ryżu wszystko przygotuje :)
A dzisiaj zrobiłam jeszcze inaczej, wykorzystałam okazję że posiadam dwa garnki miksujące, ugotowałam najpierw ryż i odstawiłam przykryty garnek miksujący na bok i wtedy gotowałam w drugim garnku miksującym dalej, a ryż był po 20 min bardzo gorący jeszcze !
Składniki
1 mała lub 1/2 chili
10-20 g imbiru w cienkich plasterkach
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
10 g swieżej kolendry ( my zrobiliśmy bez świeżej, bo nie lubimy)
40 g oleju
1 łyżka kolendry mielonej
1 łyżka curry
1/2 łyżeczka kminku mielonego
1 łyżeczka soli
70 g przecieru pomidorowego
500 g jogurtu naturalnego
500 filetów z piersi kurczaka w małych kostkach 2 x 2 cm
300 cukinii w małych kostkach 2 x 2 cm
Wykonanie w thermomixie
Włóż chili, imbir i czosnek do naczynia miksującego i rozdrobnij przez 2 sekundy / obroty 8
Dodaj cebulę, liście kolendry i rozdrobnij 5 sekund / obroty 5
Zsuń wszystko łopatką na dół
Dodaj olej, kolendrę w proszku, curry, kminek i sól i smażyć przez 3 minuty / 120 stopni / obroty 1
Dodaj przecier pomidorowy, jogurt, kurczaczka i cukinię i gotuj przez 15 min / 100 stopni / obroty lewe 1
Sos jogurtowy z kurczakiem smakuje pysznie z ryżem lub chlebem
jeśli nie masz wszystkich przypraw w domu, nie jest tak źle, zrobiłam ten przepis nawet bez świeżej kolendry tylko ze zmieloną - również smakuje pysznie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz