Zupa kalafiorowo-brokułowa z ziemniakami
co potrzeba
1 cebula
1 czosnek
20 g oliwy z oliwek
1 mały lub 1/2 brokułów
1/2 kalafiora
2-3 ziemniaki
900 g wody
2 łyżeczki rosołku warzywnego
Sól, pieprz i gałka muszkatołowa
2 łyżki serka typu philadelpia albo serek śmietankowy
Wykonanie
Cebulę obrać i pokroić w połówki, obrać czosnek, wrzucić do naczynia miksującego i rozdrobnić 3 sekundy / obroty 5, zsunąć cebulę i czosnek na dół
Dodać oliwę z oliwek i podsmażyć przez 3 minuty / 120 stopni / obroty 1
Kalafior, brokuły, obrane ziemniaki, pokrojone na duże kawałki
wrzucić do naczynia miksującego i rozdrobnić 4 sekundy/ obroty 3
Dodać wszystko (z wyjątkiem serka) do naczynia miksującego i gotować przez 15 min / 100 stopni / obroty lewe 2
Pare ugotowanych warzyw wyjąć i odłozyć na bok
Dodać serka śmietankowego do naczynia miksującego i zmiksować 50 sekund /obroty, zaczynając od 4 coraz wyżej aż do 8
Doprawić do smaku i podawać z prędzej odlożonymi warzywami.
Zamiast serka śmietankowego pasuje również śmietanka lub serek topiony
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz