Co potrzeba
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 suchej bułki, poprzednio namoczonej i wyciśniętej ( albo bułka tarta)
500 g mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka musztardy
500 g papryki, najlepiej czerwonej i żółtej
1200 g wody
250 g ryżu
do sosu curry
40 g masła
40 g mąki
1 łyżeczka bulionu warzywnego
1-2 łyżeczki curry w proszku ( jak dużo kto lubi, jak jedzą dzieci, bym za dużo nie dała, może pół łyżeczki )
1-2 szczypty cukru
2 szczypty pieprzu
10 g soku z cytryny
50 g mleka
50 g śmietanki
Wykonanie w thermomixie
Obierz cebulę i ząbek czosnku i dodaj do naczynia miksującego i rozdrobnij 3 sek / obroty 5
Dodaj mięso mielone, wyciśnietą bułke, jajko, sól, pieprz i musztardę i wymieszaj przez 2 minuty / lewe obroty 3/ wszystko razem
uformuj mielone mięso w klopsiki i rozłóż na górnej przystawce Varoma, pokruj paprykę na plasterki i rozłóż na dolnej przystawce Varoma.
Opłucz naczynie miksujące
Dodaj 1200 g wody i 1 łyżeczkę soli do naczynia miksującego, zawieś koszyczek, dodaj ryż, uważając, aby był mokry, inaczej się nie ugotuje i będzie trwardy. Umieść Varomę z klopsikami i papryką na przykrywce naczynia miksującego.
Gotuj przez 28 min / Varoma / obroty 1
Następnie odstaw Varomę i ryż na bok, ale tak żeby nie ostygło
Płyn z gotowania na parze, przelej do innego naczynia, bo będziemy go za chwilę potrzebować do sosu
Załóż motylek i dodaj do naczynia miksującego masło i mąkę i podsmaż przez 3 minuty / 100 stopni / obroty 2
Teraz dodaj 450 g płynu z gotowania na parze, jeśli nie mamy wystarczająco dużo, po prostu uzupełnij wodą, bulion warzywny, curry, cukier, pieprz, sok cytrynowy i gotuj 3 min / 100 stopni / obroty 2
Dodaj mleko i śmietanę i podgrzewaj przez kolejną 1 minutę / 100 stopni / obroty 3
W tym czasie wrzucić klopsiki i paprykę do dużej miski, dodaj sos curry i wymieszaj
Podawaj na ciepło z ryżem
Posiłek dla 4-5 osób
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz