Czosnek-Pietruszka
składniki:
100 g czosnku
30 g pietruszki (łodyżki i listki)
40 g soli morskiej (grubej)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Należy obrać czosnek.
Umieść czosnek, pietruszkę i sól w naczyniu do miksowania i rozdrobnij przez 10 sekund / obroty 10,
sprawdź i w razie potrzeby, należy wszystko zsunąć łopatką na dól i powtórzyć tą czynność jeszcze raz, aż powstanie ładna pasta.
Przełóż wszystko do słoiczka, lekko przycisnij i polej oliwą z oliwek, zamknij słoik.
Należy przechowywac w lodówce, w lodówce można nawet prawie rok przechowywać ale - ważne, zawsze musi być pasta pokryta olejem.
Ta pasta odpowiada - 1 łyżeczka = 1 ząbek czosnku
Do czego stosuje?
np. do przyprawiania zup, sosów, masła ziołowego, past do chleba
te 40g soli to chyba pomyłka
OdpowiedzUsuńNie, to nie jest pomyłka , ten czosnkowy konzentrant jest słony, wystarczy wtedy np. jedna łyżeczka pasty na taki twarożek do chlebka , jak na zdjęciu
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń