14 lut 2018

czerwona kapusta


czerwona kapusta



co potrzeba


600 g czerwonej kapusty, bez twardego srodka, w kawałkach

2   nasiona ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
20 g oleju
1 cebula
1 łyżeczka brązowego cukru
50 g soku pomarańczowego
1 łyżka stołowa miodu

2 łyżeczki bulionu warzywnego
50 g wody
200 g czerwonego wina
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka mąki ziemiaczanej
1 łyżka dżemu żurawinowego  
10 g masła





Wykonianie w thermomixie 


Na początek  daje połowę czerwonej kapusty i 1/2 łyżeczki  soli do garnka miksującego  i rozdrabniam 5 sekund / obroty 4 i przekładam do dużego naczynia, tak samo robię z drugą połową kapusty czerwonej i soli,  i przekładam do już poprzednio rozdrobnionej kapusty


Teraz cebulę do garnka miksującego i rozdrabniam 5 sekund / obroty 5, dodaje 20 g oleju i  brązowy cukier i dusze  5 min / 120 stopni / obroty 1,

następnie przykładam  uprzednio rozdrobnioną czerwoną kapuste, nasiona ziela angielskiego   i soku pomarańczowego do cebuli i mieszam 3 minuty / interwał

Teraz dodaj miód, bulion warzywny, czerwone wino i wodę i gotuj przez 40 min / 100 stopni / obroty lewe

Zamiast miarki należy użyć koszyczka do gotowania

wymieszaj na końcu balsamico z mąką ziemiaczaną w szklance razem i otrzymaną mieszankę i marmolade z żurawiny, 10 g masło dodaj do czerwonej kapusty  i gotuj kolejne 5 minut / 100 ° / obroty lewe 2

Czerwoną kapuste przyprawić jeszcze do smaku i podawać na ciepło

jako dodatek do ziemiaków i mięsa 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY