czerwona kapusta
600 g czerwonej kapusty, bez twardego srodka, w kawałkach
2 nasiona ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
20 g oleju
1 cebula
1 łyżeczka brązowego cukru
50 g soku pomarańczowego
1 łyżka stołowa miodu
2 łyżeczki bulionu warzywnego
50 g wody
200 g czerwonego wina
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka mąki ziemiaczanej
1 łyżka dżemu żurawinowego
10 g masła
Wykonianie w thermomixie
Na początek daje połowę czerwonej kapusty i 1/2 łyżeczki soli do garnka miksującego i rozdrabniam 5 sekund / obroty 4 i przekładam do dużego naczynia, tak samo robię z drugą połową kapusty czerwonej i soli, i przekładam do już poprzednio rozdrobnionej kapusty
Teraz cebulę do garnka miksującego i rozdrabniam 5 sekund / obroty 5, dodaje 20 g oleju i brązowy cukier i dusze 5 min / 120 stopni / obroty 1,
następnie przykładam uprzednio rozdrobnioną czerwoną kapuste, nasiona ziela angielskiego i soku pomarańczowego do cebuli i mieszam 3 minuty / interwał
Teraz dodaj miód, bulion warzywny, czerwone wino i wodę i gotuj przez 40 min / 100 stopni / obroty lewe
Zamiast miarki należy użyć koszyczka do gotowania
wymieszaj na końcu balsamico z mąką ziemiaczaną w szklance razem i otrzymaną mieszankę i marmolade z żurawiny, 10 g masło dodaj do czerwonej kapusty i gotuj kolejne 5 minut / 100 ° / obroty lewe 2
Czerwoną kapuste przyprawić jeszcze do smaku i podawać na ciepło
jako dodatek do ziemiaków i mięsa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz