Babka marmurkowa z varomy
zrobiona na parze
Mała babeczka,
super jak ma się ochotę na kawałek ciasta :)
a nie na ciasto na 3 dni ;)
100 g masła
120 g mąki
2 jajka
70 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
20 g mleka
10 g mleka
5 g gorzkiego kakao
Masło i mąka do natłuszczenia i obsypania formy
75 g gorzkiej czekolady
50 g śmietanki
małą foremka o średnicy 16 cm, taka która pasuje do dolnej części Varomy - ja mam silikonową formę 16 cm, można wziąść też podłużna 21 x 10 x 6 cm
przygotowanie
Wysmaruj forme masłem i posyp mąką
Do garnka miksującego dodaj masło, mąka, jajka, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli i 20 g mleka i wymieszaj 30 sek / obroty 5
Połowę ciasta przełóż do przygotowanej formy , drugą połowe ciasta pozostaw w garnku miksującym i dodaj 10 g mleka, kakao i mieszaj przez 15 sekund / obroty 3,
Przełóż ciemne ciasto na jasne i ostrożnie zamieszaj widelecem, żeby uzyskać czekoladowy wzór
Teraz przykryj folią spożywczą forme, najważniejsze żeby para nie kapała na babke
Włóż forme do dolnej varomy i przykryj przykrywką ( ważne, pare otworków musi być wolnych, żeby para mogła przechodzic)
Nalej 1500 g wody w naczynia miksującego, nałóż Varomę i gotuj przez 60 minut / Varoma / obroty 2
Wyjmij forme i pozostaw ciasto w formie na 10-15 min do ostygnięcia, nastepnie
ostrożnie wyjmij z foremki
Do glazury czekoladowej
75 g ciemnej czekolady , rozdrobnij 7 sekund / oborty 7 dodaj śmietane i 2 min / 50 ° / obroty 4 rozpuść czekolade i polej ciasto
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz