Witajcie kochani
dzisiaj mam przepis dla was
naszej ulubionej kapusty kiszonej
taki podrobiony bigosik bez mięsa
1 cebula
50 oliwy z oliwek
150 g suszonych pomidorów w oleju
1 jabłko
800 g kiszonej kapusty
200g białego wina
100 g wody
1 łyżka rosołku
10 jagód jałowca
1/2 do 1 łyżeczka kminku ( ale my prawie nigdy nie dodajemy, bo nie przepadamy)
Wykonanie w Thermomixie
Obrać i pokroić cebulę, włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić 3 sek / obroty 5, a następnie zsunąć cebulę za pomocą łopatki na dno
Dodać oliwę z oliwek i dusić przez 3,5 minuty / 120 stopni / obroty 1
Odcedź pomidory i poćwiartkuj jabłko i dodaj do naczynia miksującego
rozdrobnij 5 sek / obroty 4
Odcedź kiszoną kapustę, jeśli jest mocno kwaśna, opłucz wodą, pokrój troche i dodaj do naczynia miksującego, dodając wino, wodę, rosołek warzywny, kminek i jagody jałowca.
Gotuj 35 min / 100 stopni / lewe obroty 2
Po 35 minutach gotowania, wymieszaj kapustę przez kolejne 5 sekund / lewe obroty 5
Jeśli nie chcesz przy jedzeniu "wyławiać" jagód jałowca, możesz najpierw je zmiażdżyć, a następnie włożyć do naczynia miksującego i gotować
Nasiona kminku ułatwiają strawienie kiszonej kapusty
Oczywiście na drugi dzien podgrzana kapusta smakuje jeszcze lepiej :)
Pozdrawiam i życze smacznego
Regina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz